Typowe usterki i rozwiązania silników elektrycznych wciągników łańcuchowych

ten wciągnik elektryczny z trollemey pracuje nieprzerwanie przez długi czas, co powoduje, że silnik pracuje z wyższą częstotliwością. Ponadto może nie mieć dobrego efektu smarowania, co spowoduje, że temperatura będzie zbyt wysoka, przez co elektryczny wciągnik łańcuchowy się spali. Awaria stycznika i bezpiecznika, błąd styku linii, wszystko to powoduje utratę fazy silnika.

Poniżej przedstawiono typowe błędy i rozwiązania, które powodują awarie silnika, w celach informacyjnych:

1. Przepalony bezpiecznik zasilacza lub zadziałanie przełącznika bez bezpiecznika.

Rozwiązanie: Sprawdź, czy obecne wymagania są spełnione, wymień odpowiedni bezpiecznik lub uruchom ponownie wyłącznik bez bezpiecznika.

2. Faza przewodu zasilającego jest podłączona nieprawidłowo, co powoduje uruchomienie funkcji zabezpieczenia fazowego, przez co nie można z niego korzystać.

Rozwiązanie: zamień ze sobą przewody zasilające dwóch faz.

3. Przewód zasilający lub przewód obwodu sterującego jest uszkodzony lub niewłaściwie podłączony.

cheap electric chain hoist

Rozwiązanie: Napraw lub wymień uszkodzone i niepożądane przewody.

4. Bezpiecznik sterujący piecem elektrycznym jest przepalony.

Rozwiązanie: Sprawdź i wymień prawidłowy bezpiecznik.

5. Napięcie zasilacza jest za niskie.

Rozwiązanie: Zmierz, czy wartość napięcia jest niższa niż 10% standardowego napięcia zasilania.

6. Silnik wydaje dźwięk, ale się nie obraca.

Rozwiązanie: Sprawdź, czy faza silnika jest prawidłowo naprawiona i zaizolowana.

electric chain hoist 8 ton

7. Zły stycznik.

Rozwiązanie: Ręcznie obsługiwać wciągnik. Jeślielektryczny wciągnik ruchomy 1 tony działa normalnie, oznacza to, że cewka lub przewód sterujący ma słaby styk - znajdź miejsce słabego styku i napraw go; jeśli elektryczny wciągnik łańcuchowy jest obsługiwany ręcznie, nadal nie można go obsługiwać. Musisz sprawdzić, czy główne zasilanie jest normalne. Jeśli główny zasilacz nie ma tytułu, stycznik jest uszkodzony i nie może normalnie działać, a stycznik wymaga wymiany.

8. Wyłącznik awaryjny jest wciśnięty

Rozwiązanie: Potwierdź przyczynę naciśnięcia wyłącznika awaryjnego.

9. Rozwiązanie problemu otwartego obwodu cewki stycznika: wymienić stycznik

Dlatego, aby zapobiec powyższej awarii silnika, musimy ściśle przestrzegać instrukcji obsługi produktu podczas użytkowania, aby zapewnić bezpieczeństwo silnika.


Czas publikacji: 11.11-2021